Sayfalar

2 Kasım 2013

Aslanpençesi (Alchemilla)


                Aslanpençesi , fazla senelik otsu bir bitki türüdür. Genel Olarak yirmi - otuz santimetre dolaylarında bir uzunluğa sahip olup, yerde yayılım göstermektedir. Gülgiller grubunun bir alt türüne mensup bulunan aslanpençesi, yeşil renge sahip ile uzaktan bakıldığında adını hak edecek türden pati izlerine andıran yapraklara sahiptir. Yaprağın uzunca bir sap bölümü ile bunun en tepe bölgesinde pati izi görünümüne sahip bulunan yayvan bölüm yer alır. Bu kısmın çevresi, tıpkı bir testere ağzını andıracak biçimde tırtırlıdır. Çiçekler ise otun en üst kısımlarında, budaklı biçimde görünür. Koyu tonları başta bulunmak üzere genellikle sarıya yakın, kimi cinslerinde ise yeşil çiçekler açan aslanpençesi, söz konusu çiçeklerini en üst tarafta toplu halde yetiştirmektedir. Lakin bu çiçeklerin ebadı, başta yapraklarıyla karşılaştırıldığında fazlaca küçüktür. Köklerinin toplanması ile ekimi mümkün olan bitki türü, çiçeklenme dönemi olan yaz mevsiminde bu işleme elverişli duruma gelir.

                Aslanpençesi, köken olarak şu ya da bu yere bağlıdır denilemeyecek denli yaygın bölgelerde yaşamaktadır. Asya, Avrupa, Afrika benzeri çok büyük kıtaların tamamına yayılmış olan bitki türü, özellikle bu kıtaların dağlık alanlarında kendisine olgunlaşma alanları bulabilmiştir. Fakat bu hal, yalnızca bir genellemeden ibaret olup, otun elverişli koşulları bulabildiği müddetçe her yerde yetişebileceği gerçeğine aksi bir kanıt teşkil etmemektedir.

                Aslanpençesi otunun Türkiye’de kırkbaş, aslankulağı benzeri adlarla anıldığını da görmekteyiz. Başta aktarlarda kolayca bulunabilecek olan aslanpençesi kimilerinde bu adlarla tanınabilmektedir.

                Aslanpençesi, şifalı bitkiler içinde yer elde etmektedir. Bu bakımdan ; bitkisel tedavi amacıyla de olabildiğince kullanışlıdır. Aslanpençesi yararları olarak gösterilebilecek tesirlerden birkaçı şu şekildedir ;
• Birçok kadın rahatsızlığının tedavisine faydalı gelir,
• Adet dönemlerinin düzene kavuşmasını sağlar,
• Harici tüketimi ile çıbanlar ile yaraların tedavi olmasını hızlandırır,
• Anne sütünün artmasını sağlar,
• Damar sertliklerine karşı yararlıdır,
• İshal problemlerine karşı etkin rol oynar,
• AFT (ağız yarası) hastalıklarında tıpkı bir ağız çalkalama benzeri görev yapar,
• Menopoz sürecinde psikolojik olarak ferahlama sağlar,
• Sara hastaları için ferahlatıcı yararları vardır.


                Haricen tüketimi istisna olmak üzere öteki etkilerinden yararlanmak amacıyla ; çiçeklenme dönemi öncesinde toplanan yapraklarının kurutulması ile elde edilecek olan çayın içilmesi yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder