Sayfalar

28 Ekim 2013

Altınbaşak Otu (Solidago Virgaurea)


                Bitkisel tedavi yöntemlerinde sıkça başvurulan hemde pek fazla soruna çare olan bitkilerin başında Altınbaşak otu gelir. Şifalı bitkiler içinde kendisine en üst sıralarda konum bulan bu bitkimiz gerçek anlamda bir hazinedir böylece biz insanların sağlığı amacıyla son mertebe yararlıdır.

                Altınbaşak bitkisi hususunda yaygın özelliklerinden bahsedecek olursak ; öncelikli olarak yaz mevsiminin Ağustos ayında çiçeklenmeye başladığı vakit içinde bu otun sapı orta bölümünden kesilir böylece nemsiz bir yerde kurutulmaya bırakılır. Kurutma işlemi otu baş aşağı asarak gerçekleştirilir. İyice kuruduktan sonra ise saplarıyla birlikte ince ince kıyılır ve tekrar mümkün olduğunca ışıktan uzak, hava almayacak kaplarda saklanır.

                En bilinmekte olan ve yararlı olan nitelikleri içinde antiseptik etkisi gelir. Pekala, bu güzide otun daha ne gibi faydaları bulunmaktadır? Altınbaşak otu  hususunda detaylı bilgi edinmek amacıyla gelin hep birlikte yararlarına göz gezdirelim.

                Altınbaşak bitkisinin yararları
Altınbaşak bitkisi öncelikli olarak olabildiğince güçlü bir idrar artırıcı özelliğe sahiptir. İnsanın idrar yollarını açarak ferahlamasına destek olur.
• Bununla birlikte bağırsaklarda meydana gelen gazı çıkartıcı hemde antiseptik etkisi vardır.
Altınbaşak bitkisi yine çeşitli bağırsak rahatsızlıklarında ile çeşitli sebeplerle meydana gelen kanamalarda kullanılır. Böbrek hastaları amacıyla ise olabildiğince faydalı bir bitki türü olduğu bilinmektedir. Böbrek ile alakalı bütün rahatsızlıklarda son mertebe aktif hemde etkin rol oynar.
• Bu otun çiçekleri ile Yaprak kısmı tercihen çay olarak da hazırlanıp tüketilebilir. Gerçek anlamda şahsı ferahlatıcı ve aynı sürede ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Şahısın bütün gerginliğinden ve stresinden uzaklaşarak gevşemesine ve sinir sisteminin yatışmasına destek olur.
• Bedende olan fazla sıvıdan kaynaklı doğan şişkinlikleri indirme ile bedenden fazla sıvıyı atabilme hususunda da son mertebe başarılıdır. Bu nedenle de böbrek rahatsızlıklarında değerli rol üstlenir.
• Kişinin stresten kaynaklı oluşan kalp çarpıntılarını sonlandırarak kalp ritmini düzene sokar.
• Yüksek kan basıncı hastaları için de son mertebe yararlıdır.
• Romatizma ile varis gibi eklem rahatsızlıkları için de son mertebe yararlıdır.

• Mide rahatsızlıklarında, başta mide sıvısını dengelemede de yine son mertebe yararlı ve faydalı bir bitki türü olarak karşımıza çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder