Sayfalar

3 Ekim 2013

Adam Otu


       Patlıcangiller familyasına mensup, adem bitkisi, insan bitkisi benzeri değişik isimlere de sahip olan bitki türüdür. Bu isimlendirme tarzı yalnızca Türkçede değil, yabancı dillerde de bu yönde olmuştur. Latince adı Mandragora’dır ve bu kelimenin “man” halinde olan kökü de insan anlamına gelir.
               
                Adam bitkisi ; dolgun hemde kalın bir köke sahiptir. Bu yapısı itibariyle patlıcanlarla akraba olabildiği çok bellidir çünkü köklerindeki dolgun yapı tıpkı patlıcanların gövde yapısına benzemektedir. Toprak üstünde bir gövdeye sahip değildir. Yeşil Yaprak kısmı yere yayılmış biçimde bulunur. Kazık köklerinin yanı sıra, mor renge yakın tonlarda çiçekler açmaktadır. Bunun dışında Ufak boyutlu meyveleri de mevcuttur.

                Adam bitkisi, şifalı bitkiler içinde belki de en kötü üne sahip olandır. Adının de çağrıştırdığı üzere kökleri ve yapraklarıyla tam olarak bir insan gövdesi ile başını akla getiren bu bitki türü, geçmiş zamanlardan beri revaçta olmuştur. Fakat tarihin bir takım kesimlerinde ; dağıttığı şifa ile değil, büyücülük faaliyetlerinde kullanılmasıyla nam salmıştır. Pek tabi olarak kişinin vücudunu tıpatıp çağrıştıran görünümünün bundaki tesiri büyüktür. Bilhassa eski Mısır uygarlığında bu sebeple sıklıkla kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bunu, aynı doğrultuda Roma dönemi izler. Bunun dışında o dönemlerde nadir görülen ve pahalı bir niteliğine büründüğünü de belirtelim.

                Her ne denli geçmişte bu biçimde bir tüketimi olsa da günümüz itibariyle adam bitkisi yararları artık bir çok kaynakta gün yüzüne çıkarılarak bitkisel tedavi amacı ile kullanılır. Bu sebeple başta şifalı bitkiler konusuna ilgi duyanlar özellikle olmak üzere pek çok kişi adam bitkisi nitelikleri bakımından bilgilendirilebilmektedir. Adam otunun insana sağladığı yararlardan bir kaçı şu şekildedir ;

• Merhemi baş ağrısını dindirir,
• İdrar yollarındaki yanma hissini giderir,
• Bağırsak problemlerine faydalı gelir,
• Derideki alerjik oluşumların iyileşmesinde etkin rol oynar,
• Bağışıklık sistemine katkıda bulunmaktadır,
• Cinsel isteği güçlendirici tesiri bulunmaktadır,
• İshal yapıcı etkisi ile kabızlığa karşı etkin rol oynar,
• Etkili derecede uyuşturucu etkisi bulunmaktadır.


                Adam otunun yararları artırılabilir ama en başta sayılması gerekenler bu şekildedir. Hatırlatılması gereklidir ki adam bitkisi yüksek dozda uyuşturucu tesir yapabilen bir bitki türüdür. Bu nedenle kullanımdan evvel bir hekime danışılması önem arz etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder