Sayfalar

7 Aralık 2013

Ateş Dikeni (Pyracantha)


                Ateş dikeni , adından da belirli olduğu gibi dikenlidir . Başta beyaz ile Ufak çiçekler açar. Ateş dikeni Gülgillerdendir ve uzunlığu üç ile beş metre arasında uzayabilmektedir. Genellikle parkları güzelleştirmek gayesiyle yetişmektedir. Ateş dikeni meyveleri kırmızı tondadır. Bu otun asıl yurdu Asya ülkeleridir. Killi toprağı sever ve nemli ortamlarda yetişmektedir.

                Ateş dikeni çiçekleri çok güzel bir kokuya sahip değildir. Yaz sonlarında öbek halinde meyveleri yetişmektedir. Bu meyveler olgunlaştığında yenilir. Meyvelerinden reçel yapılır. Ateş dikeninde oksijen siyanürü adı verilen bir madde vardır. Bu madde nefes darlığına çok yararlı gelir fakat çok yenildiğinde zehirleyebilmektedir. Avrupa ' da ateş dikeni meyvelerinden kalp fonksiyonu ile ritim bozuklukları rahatsızlıklarının iyileşmesinde tüketilmesi ateş dikeni özellikleri içinde yer almıştır.

                Ateş Dikeni Yararları
·         Solunum yollarını açar,
·         Hipertansiyona yararlıdır,
·         Boğaz iltihabı ile enfeksiyon rahatsızlıklarının iyileşmesinde destek niteliktedir,
·         Kalp sağlığı bakımından yararlıdır,
·         Bedene yararlıdır, tenin nem dengesini kurmasını sağlar,
·         İlaç üretiminde kullanılmaktadır.

                Bilindiği üzere Uzak Doğu geleneksel tedavilerinde şifalı bitkiler yoğun bir biçimde kullanılır. Ateş dikeni başta yeni bilimsel araştırmalara konu olan bir bitki türüdür. Ateş dikeni Gülgiller ailesindendir, fakat yalnızca yaprak yapısı bu aileye benzerlik göstermektedir. Ateş dikeni çalı grubu bitkilerindendir. Bu sebeple özen göstermeye ihtiyaç duymadan yetiştirilmesi mümkündür. Ateş dikeni yurdumuzda çok yaygın kullanılmakta olan bir bitki türü değildir. Ancak bitkisel tedavi uygulamalarında faydasının fazla olduğu görülmektedir.

                Ateş dikeni meyvelerinden ve kalın yapraklarından elde edilen çay tüketilerek faydalanılır. Yaprak Kısmı ile meyveleri ilk olarak kurutulur. Daha sonra bir litre denli suda bir avuç miktarı kadar kuru bitkiden atılarak on dakika kadar kaynatılır. Böylelikle çay elde edilir. Bu çaydan üç fincan tüketmek genel kalp sağlığı ile tansiyonun dengelenmesi bakımından çok yararlıdır. Son zamanların en çok çalışma konusu olan ateş dikeni, kalp iyileşmesinde kullanılırken bir yandan da bu bitkiden türlü ilaçlar elde edilmektedir. Başta kalp ilaçları üretiminde bu bitkiden faydalanılmaktadır.


                Ateş dikeni meyveleri mevsiminde taze olarak da kullanılması de alternatif iyileşme bakımından aynı tesiri göstermektedir. Ancak kurutulup saklanması otun temini bakımından kolaylık sağlamaktadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder