Sayfalar

25 Kasım 2013

At Kuyruğu Otu (Equisetum)



                Kaynakta Latince ismi, equisetum arvense olarak geçen at kuyruğu bitkisi için ; kırkilitotu, zemberek bitkisi, çam bitkisi, kırk boğum, tilkikuyruğu, katır kuyruğu, temizleme kamışı ile çayır atkuyruğu benzeri isimler de kullanılmaktadır. Otsu ile çiçeksiz olma özelliğine sahip bulunan at kuyruğu bitkisinin, Türkiye ' de tahmini yedi türü vardır. At kuyruğu bitkisi genel olarak serin mevsimlere dirençli bir bitki türü olma etkisine sahiptir. Bataklık ve sulak topraklarda, nemli arazilerde, dere ile nehir kıyılarında, göllerde, çayırlarda yetiştirilen bir bitki türüdür. Başta balçıklı topraklardan toplananları diğerlerinden daha faydalı olma etkisi taşımaktadırlar. Otun toplanma sezonu mayıs ile haziran ayları içerisindedir. Toplanma zamanında bitki türü yeşil durumda iken, sapın toprağa yakın kısmından kesilerek, gölgede hemde serin hava alan bir yerde kurutulur. Geçmiş zamanlarda insanoğlu, bu şifalı bitkiyi at kuyruğu çayı yaparak tüketirler böylece bu çayın faydalı bir idrar söktürücü olduğunu düşünürlerdi.

                At Kuyruğu Yararları

At kuyruğu bitkisi, ağır mesane ile böbrek rahatsızlıklarının tedavi olmasına büyük etmeni bulunan bir bitki türüdür. Ve yine şiddetli mesane üşütmeleri ile kramplara karşı kaynatılmış at kuyruğu otu buğusu ile yapılan kompres yardımıyla hastalıktan kurtulmak mümkün olmaktadır olabilir.
• Böbrek çanağı iltihabında çok tesirli bir ilaç olarak kullanılmaktadır.
• Ayrıca şifalı bitkiler içinde taş ile kum problemlerinde da değerli bir yeri bulunmaktadır.
• Kemiklerin ve kasların güçlenmesine böylece kuvvetlenmesine destek olur.
• İdrar söktürücü niteliğinin yanı sıra, ödem yok edici etkisine de sahiptir.
• Ayrıca kandaki akyuvar miktarının artmasına tesir eder.
• Kirli kanı temizlemede ve ishali kesmede etkin rol oynar.
• Kanama durdurucu etkisine sahiptir. Bu nedenle ; burun kanamalarında, akciğer, rahim, basur ile mide kanamalarında tüketildiğinde olabildiğince faydalı neticeler verir.
• Bademciklerdeki, dişetlerindeki iltihaplarda ve yine dişeti kanamalarında tesirli bir biçimde kullanılır.
• Uzun müddet devam eden süreğen bronşitlerde ve tüberküloz rahatsızlığına karşı tesirli bir biçimde kullanılmaktadır böylece olabildiğince pozitif neticeler verir.


                At kuyruğu otunu kullanırken kesinlikle bir bitkisel tedavi uzmanına danışmak gerekir. Bu bitkinin kimi zehirli çeşitlerinin olabileceği unutulmamalı. Bunun dışında bilir kişi tarafından belirtilen tüketim dozajı dışına da çıkmamak ve dikkatli kullanmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder