Sayfalar

24 Eylül 2013

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxisfrage)


             Abdestbozan bitkisi nitelikleri pek çok dilde farklı adları olan abdestbozan bitkisi rutubetli ve nemli ortamları sever. Boyları altmış - yetmiş santimetre’ye dek ulaşabilen bu faydalı bitkilerin yeşil ve kırmızı renklerde göze hitap edebilen taç yaprakları bulunmaktadır. Abdestbozan bitkisinin kökü fazlaca acıdır ve bergapten, pimpinellin ve sphondin içerir. 
              Abdestbozan bitkisi ilkbaharda çiçek açar ve son bahar mevsiminde ise çiçekleri meyveye dönüşür. Alternatif tıp tedavilerinde kullanılmakta olan abdestbozan bitkisi yurdumuzda genellikle Akdeniz ikliminin egemen olduğu, Akdeniz ve Ege kesimlerinde yetişmektedir. 
              Abdestbozan bitkisi insanlığa şifa verdiği gibi kalın yapraklarından ve kökünden yeşil ve kara renk elde edilen bir bitki türüdür. Toplum içinde ‘geven’ ismi ile de tanınmakta olan abdestbozan bitkisinin Yaprak kısmı salatalara ve yemeklere de taze olarak katılıp çeşni olarak kullanılmaktadır. Tabiatın insanlığa armağanı olan bu faydalı bitki çeşidi kolayca temin edilebileceği gibi kolayca da kullanılabilmektedir. 
              Abdestbozan bitkisi yararları abdestbozan bitkisi pek çok hastalığa şifa olabildiği bilinmektedir ve bitkisel tedavi amacıyla yetiştirilmektedir. Özellikle üst yolunum enfeksiyonlarına ve iltihaplarına olduğu devayla nam salan abdestbozan bitkisi yapraklarının ve kökünün kaynatıldıktan sonra içilmesiyle boğazdaki balgamı sökerek öksürüğün azalmasına destek olmaktadır. Bu sebeple abdestbozan bitkisi öksürüğün neden olabildiği göğüs ağrılarına da yararlı gelerek bronşit benzeri öteki solunum rahatsızlıklarının tedavisine de destek olmaktadır. 
              Bu faydalı bitki türü migren, sinüzit gibi hastalıkların neden gösterdiği baş ağrıları için kullanılacağı gibi, bulaşıcı hastalıkların başında gelen boğmacanın iyileştirilmesinde de yine fazlaca başarılıdır. Aynı sürede abdestbozan bitkisi bademcik ağrılarına ve şişlerine iyi gelir ve boğazda meydana gelen iltihabı söker. Mide yanması ve bağırsak gazlarını gidererek karın bölgesi şikâyetlerini azaltır ve idrar yollarına olabildiğince iyi gelmektedir. 
              Bunun dışında gövdesinin kaynatıldıktan sonra, içilmesiyle diyabet rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir. Kurutulmuş yaprakları bal ile karıştırılarak kullanılır ise ses kısıklığına yararlı gelir. Bu şifa deposu bitki türü sancılı çıbanların uç verip rahatlamasına destek olur ve sürekli kullanımında ise tam olarak tedavi olmasını sağlar. Gülgiller ailesinden gelen abdestbozan bitkisi mideyi güçlendirir ve rahatlatır, bünyeye canlılık verir, ateşi düşürür ve bunun dışında burun kanamalarını durdurmada da olabildiğince başarılıdır. Abdestbozan bitkisi verdiği şifalardan dolayı naturel aspirin olarak da bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder