Sayfalar

27 Aralık 2013

Avokado (Persea americana)


Avokado meyveleri armudu andıran, tüylü hemde kahverengidir. Ana Yurdu Amerika olan bu meyve yurdumuzda ılıman iklim şartlarına sahip yerlerde yetişebilmektedir. Başta Güney yerlerde yetişebilmektedir.

Avokado, genel olarak besin halinde tüketilirken şifa dağıtmaktadır. Enerji veren ve cinsel gücü arttıran özelliklere sahiptir.

Avokado yararları
• Kanser iyileşmesinde kullanılmakta olan kemoterapinin  bedende yarattığı halsizlik ile demir eksikliğini geçirir,
• İçeriğinde A, E ile D vitamini bulunmaktadır,
• Cildi besler,
• Lifli yapısı yardımıyla sindirime yararlıdır,
• Dokuların yenilenmesini sağlar,
• Yaraların hızlı tedavi olmasına yararlıdır,
• Hücre koruyucudur,
• Bağışıklığı kuvvetlendirir,
• Kansere karşı müdafaa edici yararları bulunmaktadır,
• Kalp damar sağlığı korur.

Avokado bir kağıda sarılıp üç gün bekletildiği durumda yumuşar. Daha sonra soyup ezerek tüketmek yararlıdır. Bitkisel tedavi amacıyla avokado yağı kozmetikte sıkça kullanılır. Avokado yağı cildi güzelleştirerek tenin derinliklerine dek işler. Başta çok kuru ile duyarlı ciltlerin güneşin tahripkar etkilerinden korunmasını sağlar. Bunun Dışında kozmetikte avokado sıvısından da faydalanılmaktadır.

Avokado çayı böbrek ağrısını keser, böbrek taşlarının hemde kumlarının dökülmesine yararlıdır. Bu çay için kurutulmuş Yaprak kısmı kullanılmaktadır. Avokado başta deri amacıyla çok değerli ve yararlıdır. Orta Amerika meyvesi olan avokado Epey zamandır yurdumuzda yetişebilmektedir. Avokado meyvesinde sabit yağlar, protein ile vitamin vardır. Bunun Dışında yapraklarında da antioksidan maddeleri bulunur. Antioksidanlar direnç sistemini kuvvetlendirmek bakımından çok önemlidir.


Şifalı bitkiler içinde avokado kansere karşı müdafaa edici etkiye sahiptir. Bunun Dışında avokadonun Yaprak kısmı ile meyveleri kaynatılarak su elde edilir. Bu su yüksek tansiyonu düşürmektedir. Yaprak Kısmı ishali kesme etkisine sahip maddeler içerir. Bunun Dışında avokadonun aromasından parfüm üretiminde da kullanılır. Avokado bol vitaminler ile mineraller içerdiğinden fazla besleyici bir meyvedir. Avokado yağı tenin yenilenmesini hemde nemlenmesini sağladığı amacıyla genel olarak güneş yağlarında ve kremlerde kullanılır. Cildi besler, zarar görmüş cildi tazeler. Avokado ile hazırlanacak olan maskeler kırışıklıkları açma hususunda çok başarılır. Avokado maskesi için 1 avokado ezilir, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal konularak temizlenmiş bedene uygulanır. Bu maske ilk olarak haftada 1 daha sonra ayda 1 yapılmalıdır.

7 Aralık 2013

Ateş Dikeni (Pyracantha)


                Ateş dikeni , adından da belirli olduğu gibi dikenlidir . Başta beyaz ile Ufak çiçekler açar. Ateş dikeni Gülgillerdendir ve uzunlığu üç ile beş metre arasında uzayabilmektedir. Genellikle parkları güzelleştirmek gayesiyle yetişmektedir. Ateş dikeni meyveleri kırmızı tondadır. Bu otun asıl yurdu Asya ülkeleridir. Killi toprağı sever ve nemli ortamlarda yetişmektedir.

                Ateş dikeni çiçekleri çok güzel bir kokuya sahip değildir. Yaz sonlarında öbek halinde meyveleri yetişmektedir. Bu meyveler olgunlaştığında yenilir. Meyvelerinden reçel yapılır. Ateş dikeninde oksijen siyanürü adı verilen bir madde vardır. Bu madde nefes darlığına çok yararlı gelir fakat çok yenildiğinde zehirleyebilmektedir. Avrupa ' da ateş dikeni meyvelerinden kalp fonksiyonu ile ritim bozuklukları rahatsızlıklarının iyileşmesinde tüketilmesi ateş dikeni özellikleri içinde yer almıştır.

                Ateş Dikeni Yararları
·         Solunum yollarını açar,
·         Hipertansiyona yararlıdır,
·         Boğaz iltihabı ile enfeksiyon rahatsızlıklarının iyileşmesinde destek niteliktedir,
·         Kalp sağlığı bakımından yararlıdır,
·         Bedene yararlıdır, tenin nem dengesini kurmasını sağlar,
·         İlaç üretiminde kullanılmaktadır.

                Bilindiği üzere Uzak Doğu geleneksel tedavilerinde şifalı bitkiler yoğun bir biçimde kullanılır. Ateş dikeni başta yeni bilimsel araştırmalara konu olan bir bitki türüdür. Ateş dikeni Gülgiller ailesindendir, fakat yalnızca yaprak yapısı bu aileye benzerlik göstermektedir. Ateş dikeni çalı grubu bitkilerindendir. Bu sebeple özen göstermeye ihtiyaç duymadan yetiştirilmesi mümkündür. Ateş dikeni yurdumuzda çok yaygın kullanılmakta olan bir bitki türü değildir. Ancak bitkisel tedavi uygulamalarında faydasının fazla olduğu görülmektedir.

                Ateş dikeni meyvelerinden ve kalın yapraklarından elde edilen çay tüketilerek faydalanılır. Yaprak Kısmı ile meyveleri ilk olarak kurutulur. Daha sonra bir litre denli suda bir avuç miktarı kadar kuru bitkiden atılarak on dakika kadar kaynatılır. Böylelikle çay elde edilir. Bu çaydan üç fincan tüketmek genel kalp sağlığı ile tansiyonun dengelenmesi bakımından çok yararlıdır. Son zamanların en çok çalışma konusu olan ateş dikeni, kalp iyileşmesinde kullanılırken bir yandan da bu bitkiden türlü ilaçlar elde edilmektedir. Başta kalp ilaçları üretiminde bu bitkiden faydalanılmaktadır.


                Ateş dikeni meyveleri mevsiminde taze olarak da kullanılması de alternatif iyileşme bakımından aynı tesiri göstermektedir. Ancak kurutulup saklanması otun temini bakımından kolaylık sağlamaktadır.