Sayfalar

29 Ağustos 2013

Anason Bitkisinin Faydaları

Anason Otu : Gövdesi dik, fazla dallı ve tüylü bir bitki türüdür. Yaprakları uzun saplı ve yuvarlak şekillidir, ak renge sahip çiçek açar. Kırlarda yetişmektedir, ayrı olarak bahçelerde de yetiştirilebilmektedir.

Anasonun Yararları :

  • Sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği engeller. 
  • Gaz giderici etkisi ile mide ile bağırsak gazlarına karşı yararlıdır. 
  • İştahsızlığı ve bulantıyı giderir. İshali ve kusmayı keser. 
  • Rahatlatıcı tesiri sebebiyle sinirleri yatıştırır, ağrıları hafifletir, baş ağrısına da yararlı gelir.
  • Kan dolaşımının sürekli olmasına destek olur, kalbi güçlendirir. 
  • Öksürüğe yararlı gelir ; astım, bronşit ile nefes darlığı şikâyetlerini azaltır. 
  • Anasonun faydaları içinde adet kanamalarını düzene sokmaya destek olması ile anne sütünü arttırıcı tesiri de vardır. 


 Anason Nasıl Kullanılır ? Anason kaynatılarak anason çayı hazırlanabilir. Anason çayı içilirse nefes darlığı ile öksürüğe yararlı gelir. Yemeklerden sonra içilirse gazı giderir. Anason etle bir arada kullanılırsa ete farklı bir lezzet katar. Gözlere sürme olarak da çekilebilir.

UYARILAR : Bilinen hiç bir yan tesiri bulunmaz. Süreğen böbrek rahatsızlıklarında hekime danışılması
doğru olur.

Tüketim Biçimleri 

Çay hazırlamak : Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki türü, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak on - on beş dakika demlendikten sonra süzülür. Günde iki - dört bardak çay, aç karnına ya da öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Taze bitki türü tüketilmesi anında dört - beş dakika demleme süresi yeterlidir.

Tentür : Günde üç - beş kere, on - on beş damla D1 inceltisindeki tentür direkt Lisan üzerine ya da yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır. Çay olarak kullanılmakta olduğu her yerde tentür olarak da kullanılabilmektedir.

Üçlü Çay Harmanı : Sarı ballıbaba, altınbaşak ile yoğurtotu eşit düzeyde karıştırılır. Bu karışımdan yarım tatlı kasığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, beş - altı dakika demlendikten sonra süzülür. Gün süresince iki - dört bardak içilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder