Ahududu bütün
yeryüzünde olduğu gibi yurdumuzda da şöhretli bir bitki türüdür. Lezzetli bir
meyvesi bulunan bitki türü eski Yunan mitolojilerinde de kutsal bir bitki türü
olarak geçmektedir. Kırmızı renge sahip hemde tatlı olan otun bir fazla
faydaları bulunmakla beraber yalnızca lezzeti amacıyla da tercih edildiği
bilinmektedir. Frambuaz olarak da isimlendirilen bu otun en meşhur tüketim
alanlarından bir tanesi cheesecake yapımıdır. Diğer yandan bu meyveden elde
edilen sosla dondurma başta bulunmak üzere türlü tatlıların da içerisinde
olduğu mahsuller de üretilmektedir.
Ahududu meyvesinin en
geniş tüketim alanlarından bir tanesi de sağlık amacıyla kullanımıdır. Ahududu
içerisinde bulunan maddeler, diyabet hastaları başta bulunmak üzere, romatizmal
hastalık çekenler, bronşit sorunundan muzdarip olanlar, idrar yolları
enfeksiyonlarına yakalananlar aracılığıyla kullanılmaktadır. Tedavisine destek
olabildiği rahatsızlıklar içinde mide ekşimesi, ağız enfeksiyonları, akciğer
problemleri benzeri rahatsızlıklar da sayılmaktadır.
Ahududu otu İda Dağı
Böğürtleni olarak da tanınmaktadır. Bu gün vatanımız sınırlarında kalan bu
dağın farklı bir adı da Kaz Dağları ' dır. Yunan mitolojisinde sıklıkla
bahsedilen bu dağ kutsal Zeus ' un yaşadığı yerdir. Frambuaz da yeryüzü
tarihinin en eski sıhhat kaynakları arasına girmiş hemde tıp tarihinde değerli
bir yer kaplamıştır.
Bitkisel tedavi
gayesiyle kullanılmakta olan ürünlerin çoğunun modern zamanlarda yaşadığı
talihsizlikler ahududu meyvesinin başına gelmemiştir. Bilindiği tüm dönemlerde
şöhretli bir bitki türü olan ahududu Avrupa ' da da üretilmiş, Anadolu
ile Avrupa ' daki üretilme noktalarından dünyaya yayılmıştır. Bitkisel ürünler
kategorisi ismi altında üretimi yapılan sıhhat kaynakları içerisinde de
değerli bir yer kaplamış, yer yüzünün pek çok yerinde lezzeti ile sağlıklılığı
ile tercih edilmiştir.
Frambuaz ' ın tüketim
alanları içerisinde sıralananlar arasına dahil edilmesi gerekli olan değerli
bir tüketim alanı da otun sağlık gayesiyle çay olarak hazırlanmasıdır. Çayın
hazırlanışı benzerlerinden biraz ayrıdır. Evvel soğuk suda bekletilir, sonra
aynı suda kaynatılır. Sonrasında da süzgeç yardımıyla servis edilir.
Ahududu Yararları
Ahududu bitkisi farklı
metabolizmik faaliyetlerin düzenlenmesi görevi yapar. Bunların en önemlisi de
adet düzensizliğidir.
İshal benzeri farklı bağırsak
problemlerinde aktif çözüm sağlar.
Boğaz ile akciğer
rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
Diş etlerinde yaşanan çekilme
sorunu başta olmak üzere pek çok ağız ile diş rahatsızlığının çözümünde kullanılmaktadır.
Mide bulantısı ile mide
problemlerinin çözümünde kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder