Sayfalar

10 Ekim 2013

Ahududu (Rubus İdaeus)


            Ahududu bütün yeryüzünde olduğu gibi yurdumuzda da şöhretli bir bitki türüdür. Lezzetli bir meyvesi bulunan bitki türü eski Yunan mitolojilerinde de kutsal bir bitki türü olarak geçmektedir. Kırmızı renge sahip hemde tatlı olan otun bir fazla faydaları bulunmakla beraber yalnızca lezzeti amacıyla da tercih edildiği bilinmektedir. Frambuaz olarak da isimlendirilen bu otun en meşhur tüketim alanlarından bir tanesi cheesecake yapımıdır. Diğer yandan bu meyveden elde edilen sosla dondurma başta bulunmak üzere türlü tatlıların da içerisinde olduğu mahsuller de üretilmektedir.

            Ahududu meyvesinin en geniş tüketim alanlarından bir tanesi de sağlık amacıyla kullanımıdır. Ahududu içerisinde bulunan maddeler, diyabet hastaları başta bulunmak üzere, romatizmal hastalık çekenler, bronşit sorunundan muzdarip olanlar, idrar yolları enfeksiyonlarına yakalananlar aracılığıyla kullanılmaktadır. Tedavisine destek olabildiği rahatsızlıklar içinde mide ekşimesi, ağız enfeksiyonları, akciğer problemleri benzeri rahatsızlıklar da sayılmaktadır.

            Ahududu otu İda Dağı Böğürtleni olarak da tanınmaktadır. Bu gün vatanımız sınırlarında kalan bu dağın farklı bir adı da Kaz Dağları ' dır. Yunan mitolojisinde sıklıkla bahsedilen bu dağ kutsal Zeus ' un yaşadığı yerdir. Frambuaz da yeryüzü tarihinin en eski sıhhat kaynakları arasına girmiş hemde tıp tarihinde değerli bir yer kaplamıştır.

            Bitkisel tedavi gayesiyle kullanılmakta olan ürünlerin çoğunun modern zamanlarda yaşadığı talihsizlikler ahududu meyvesinin başına gelmemiştir. Bilindiği tüm dönemlerde şöhretli bir bitki türü olan ahududu Avrupa ' da da üretilmiş, Anadolu ile Avrupa ' daki üretilme noktalarından dünyaya yayılmıştır. Bitkisel ürünler kategorisi ismi altında üretimi yapılan sıhhat kaynakları içerisinde de değerli bir yer kaplamış, yer yüzünün pek çok yerinde lezzeti ile sağlıklılığı ile tercih edilmiştir.

            Frambuaz ' ın tüketim alanları içerisinde sıralananlar arasına dahil edilmesi gerekli olan değerli bir tüketim alanı da otun sağlık gayesiyle çay olarak hazırlanmasıdır. Çayın hazırlanışı benzerlerinden biraz ayrıdır. Evvel soğuk suda bekletilir, sonra aynı suda kaynatılır. Sonrasında da süzgeç yardımıyla servis edilir.

            Ahududu Yararları
            Ahududu bitkisi farklı metabolizmik faaliyetlerin düzenlenmesi görevi yapar. Bunların en önemlisi de adet düzensizliğidir.
            İshal benzeri farklı bağırsak problemlerinde aktif çözüm sağlar.
            Boğaz ile akciğer rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
            Diş etlerinde yaşanan çekilme sorunu başta olmak üzere pek çok ağız ile diş rahatsızlığının çözümünde kullanılmaktadır.

            Mide bulantısı ile mide problemlerinin çözümünde kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder