Alıç , altı metreye dek uzayabilen nadir olarak on
iki metreye ulaşabilen, dikenlerle bezeli bir ağaçtır. Pembe ile beyaz renge
sahip çiçekleri açar, daha çok yabani olarak yetişmektedir. Meyveleri muşmulaya
benzeri, kırmızı ya da koyu sarı renklerdedir. Alıç meyvesinin tadı mayhoştur,
ekşi muşmula olarak da bilinmektedir. Özellikle C vitamini olmak üzere türlü
vitaminler içerir.
Alıç yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılmaktadır. Alıç
çiçeğinden yapılan alıç çayı, kalp krizi tehlikesini azaltır hemde kalp
krizi sonrası tedaviyi kolaylaştırır. Lapa durumuna getirilip şişliklerin
üstüne konursa, şişliklerin inmesine yararı olur. Alıcın sıvısı şerbet yapılıp
içilirse baş ağrısına uygun gelir. Epey süreli tüketildiğinde bedende
alışkanlık yapmaz hemde fazlası birikerek bünye için zarar verici olabilecek
maddeler oluşturmaz. Bu sebeple de rahatlıkla uzun zaman kullanılmaktadır. Alıç
sirkesi yapılarak da pek çok hastalığın tedavisinde destek olarak
kullanılmaktadır. Sirkesi ağırlıklı olarak Bolu ' da üretilmekle beraber Bolu
sayılmazsa da Ayvalık ' ta Cunda Adası ' nda bir miktar üretimi yapılmaktadır.
Genellikle dağlık bölgelerde ile çalılık bölgelerde
yetişen alıç ağacı, hafızayı hemde kalp kaslarını güçlendirme tesiri
bulunmaktadır. Aynı sürede meyvesi, kalp ile damar rahatsızlıklarına karşı tabi
bir ilaç olarak gösterilen şifalı bitkiler içinde sayılmaktadır. Bu
nedenle de kalbin en yararlı ilacı olarak tanımlanabilir.
Alıç Yararları
• Anjin, ateroskleroz, konjestif, hipertansiyon, kalp
yetmezliği gibi kalp damar hastalıklarından korunmak amacıyla ve iyileşme
esnasında tıbbi tedaviye destek olarak kullanılmaktadır,
• Alıcın içeriğinde olan bioflavonoid maddesi antioksidan
özellik taşır,
• Kalbin oksijen ile kan akışının artmasına destek
olarak, kan damarlarının duvarlarını kuvvetlendirir, • Kalp ritim bozuklukları,
sinirsel çarpıntılar, ağır enfeksiyon rahatsızlıkları sonrasında kalp kasları
zafiyet, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncını ile damar sertliğinin
iyileştirilmesinde çok faydalıdır,
• Yüksek tansiyonu azaltır,
• Kolesterolü azaltır,
• Sinir sistemini yatıştırır ve kasılmaları azaltır,
• İdrar söktürücüdür,
• Böbrek kumlarını döker,
• Kabızlığı giderir, ishali keser,
• Mideyi güçlendirir, safranın çoğalmasını engeller,
• Boğaz iltihabına ve göğüs nezlesine faydalı gelir,
• Uykusuzluk için, uyku düzenleyici olarak tavsiye
edilir,
• Zayıflama gayesiyle diyete destek olarak
kullanılmaktadır,
• Cinsel gücü arttırır,
• Beyne giden kan akışını yükseltir,
• Şeker rahatsızlığına faydalı gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder